Het belang van Vitamine E

Het belang van Vitamine E

Het belang van Vitamine E, een essentiële antioxidant, is een krachtige beschermer van ons lichaam tegen schadelijke invloeden. Deze vitamine, bestaande uit vier tocoferolen, speelt een cruciale rol bij het versterken van de huidcellen en wordt vaak toegevoegd aan huidcrèmes voor optimale resultaten. Hier vind je alles over de functies, voedingsbronnen, oorzaken van tekorten, toepassingen en meer van deze vitamine die je gezondheid een boost geeft.

Functies van vitamine E: bescherming en bloedverdunning

Antioxidant: Vitamine E is jouw schild tegen schadelijke vrije radicalen, die bijproducten zijn van de stofwisseling. Het beschermt gevoelige stoffen zoals onverzadigde vetzuren en hormonen tegen oxidatie.

Bloedverdunner: Vitamine E voorkomt de klontering van bloedplaatjes in de aderen, wat de bloedsomloop bevordert.

Voeding: ontdek de bronnen van vitamine E

De belangrijkste bronnen van vitamine E zijn zonnebloemolie en -pitten, gevolgd door dieethalvarine, granen, noten, groenten en fruit. Hier zijn enkele voorbeelden van voedingsmiddelen en hun vitamine E-gehalte:

 • Amandelen (100g): 23,9 mg
 • Zonnebloempitten (100g): 21,0 mg
 • Olijfolie (100g): 14,3 mg
 • Tarwekiemen (100g): 12,0 mg
 • Dieetmargarine (15g): 5,3 mg
 • Garnalen (100g): 3,5 mg
 • Zalm (100g): 2,0 mg

Oorzaken van tekorten: voeding, milieu en vetopname

Tekorten aan vitamine E kunnen ontstaan door ongezonde voeding en verlies tijdens moderne productiemethoden. Milieu-invloeden zoals lucht- en watervervuiling verhogen de behoefte aan vitamine E. Problemen in de vetopname door lever-, alvleesklier- of galproblemen dragen ook bij aan tekorten.

Toepassingen van vitamine E: meer dan alleen een antioxidant

 • Bloedarmoede: vitamine E stabiliseert de celwanden van rode bloedcellen en verlengt hun levensduur.
 • Diabetes: het vermindert langetermijngevolgen zoals oog- en vaatproblemen.
 • Hart- en bloedvaten: het vermindert de klontering van bloedplaatjes en beschermt tegen plaque-vorming.
 • Huidverzorging: het bevordert wondgenezing en vermindert zwangerschapsstriemen.
 • Reuma: vitamine E heeft pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen, mogelijk als aanvulling op medicatie.
 • Staar: het vermindert troebeling bij lensvertroebeling door oxidatie.
 • Weerstand: het stimuleert de aanmaak van antilichamen en ondersteunt witte bloedcellen.

Gevolgen van een verstoorde vitamine E-huishouding: neem actie

Een verstoorde vitamine E-huishouding kan leiden tot verhoogde onvruchtbaarheid, miskramen, spierzwakte en bloedarmoede. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E is:

 • Mannen: 10 mg
 • Vrouwen: 8 mg

Kies voor gezondheid en ontdek de kracht van vitamine E voor een vitaal en gebalanceerd leven!

Lees andere interessante blogs:

Hoe gezond zijn noten?

Noten zijn niet alleen heerlijk van smaak, maar ook boordevol voedingsstoffen die bijdragen aan een gezond dieet. Lees hier enkele redenen waarom noten een waardevolle toevoeging zijn aan je eetpatroon.

Vitamine D tekort

In een wereld waarin we vaak binnen zitten en ons insmeren met zonnebrandcrème om onze huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen, kan een tekort aan vitamine D een veelvoorkomend probleem worden. Vitamine D, ook wel de “zonneschijnvitamine” genoemd, speelt een essentiële rol in tal van lichaamsfuncties, waaronder de gezondheid van botten, immuunsysteem en stemming. Maar wat gebeurt er als we niet genoeg krijgen? Je leest het hier.

Het belang van Vitamine B2 (Riboflavine)

Vitamine B2, ook bekend als riboflavine, is een essentiële voedingsstof die een belangrijke rol speelt in verschillende lichaamsprocessen. Hoewel het misschien niet zo bekend is als sommige andere vitamines, is het cruciaal voor een optimale gezondheid. Laten we eens kijken naar waarom vitamine B2 zo belangrijk is: je leest het hier!

Het belang van Vitamine B11 (foliumzuur)

Vitamine B11, ook bekend als foliumzuur of folate, is een vitamine uit het B-complex die een cruciale rol speelt in verschillende aspecten van onze gezondheid. Laten we eens kijken naar waarom vitamine B11 zo belangrijk is: je leest het hier!

Gratis personal training in Eindhoven of online

Bedankt voor het lezen van onze blog over het belang van Vitamine E. We hopen dat je waardevolle inzichten hebt gekregen en geïnspireerd bent om actie te ondernemen voor een gezondere levensstijl.

Als je klaar bent om serieus aan de slag te gaan met je fitnessdoelen, nodigen we je graag uit om kennis te maken met een gratis personal trainingssessie. Of je nu wilt afvallen, spiermassa wilt opbouwen, je conditie wilt verbeteren of gewoon fitter wilt worden, onze personal trainers staan klaar om je te begeleiden en te ondersteunen.

Maak vandaag nog die eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven door contact met ons op te nemen en een gratis personal trainingssessie te boeken (ook online trainen) mogelijk. Samen kunnen we werken aan het realiseren van je fitnessdoelen en het creëren van de beste versie van jezelf.

Het-belang-van-Vitamine-E

Meer artikelen

Menstruatiecyclus icm krachttraining

Menstruatiecyclus icm krachttraining

Menstruatiecyclus Menstruatiecyclus; Je herkent het vast wel: een aantal weken ben jij niet te stoppen, je hebt energie voor 10, veel kracht tijdens je training en ook met gezonde voeding ben je op dreef en dan ineens heb je week waarin je niet vooruit te branden...

Micronutriënten

Micronutriënten

Micronutriënten Naast macronutriënten zijn er ook nog micronutriënten. Vitaminen, mineralen en spoorelementen behoren tot de micronutriënten. De micronutriënten heb je dagelijks maar in kleine hoeveelheden nodig maar zijn wel onmisbaar voor een goede weerstand en...

Macronutriënten

Macronutriënten

Macronutriënten Macronutriënten zijn voedingsstoffen in onze voeding die energie bijdragen in de vorm van calorieën. Daarnaast bestaan macronutriënten uit 3 soorten, koolhydraten, eiwitten en vetten. Koolhydraten Koolhydraten zorgen voor energie en zijn daarmee een...

Vraag nu jouw gratis proefles aan!

Neem vandaag nog contact met ons op en plan je gratis proefles in!