Het belang van Vitamine B11

Het belang van Vitamine B11

Het belang van Vitamine B11, ook bekend als foliumzuur, is een essentiële voedingsstof die vaak over het hoofd wordt gezien in ons dieet. Zelfs bij het volgen van gezonde voedingsrichtlijnen lopen we het risico niet voldoende van deze vitamine binnen te krijgen. Het lichaam kan weliswaar kleine reserves opslaan, met name in de lever, maar een tekort ligt al snel op de loer als onze voeding te weinig vitamine B11 bevat.

De rol van Vitamine B11 is cruciaal voor de groei en de aanmaak van zowel rode als witte bloedcellen. Voor vrouwen die zwanger willen worden, is het advies om al één tot twee maanden vóór de bevruchting extra vitamine B11 in te nemen. Deze vitamine speelt een essentiële rol bij de vorming van het zenuwstelsel van het ongeboren kind, en een tekort vergroot het risico op aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte. Natuurlijke bronnen van vitamine B11 zijn voornamelijk groenten en volkorenproducten.

Belangrijkste functies van Vitamine B11:

  1. Foetusontwikkeling: Vitamine B11 speelt een cruciale rol vanaf de eerste dag na de bevruchting, met name bij de vorming van het zenuwstelsel van de foetus.
  2. Eiwitsynthese: Onmisbaar voor de omzetting van verschillende aminozuren, waaronder het schadelijke homocysteïne, en voor de synthese van eiwitten.
  3. Celgroei: Essentieel voor de groei van verschillende cellen, met name die in de darmen, longen, rode en witte bloedcellen.

Voedingsbronnen van Vitamine B11:

Naast het belang van supplementen voor vrouwen die zwanger willen worden, is het raadzaam om natuurlijke bronnen van vitamine B11 in je dieet op te nemen. Enkele voorbeelden en hun hoeveelheden in microgram zijn:

  • Tarwemezelen: 100g – 160
  • Tuinbonen: 100g – 150
  • Broccoli: 100g – 105
  • Postelein: 100g – 100
  • Sojabonen: 100g – 95
  • Tarwekiemen: 100g – 90
  • Rode bieten: 100g – 75
  • Spinazie: 100g – 70

Oorzaken van Vitamine B11-tekorten:

  1. Alcohol/Roken: Beïnvloedt de opname en omzetting van vitamine B11.
  2. Geneesmiddelen: Aspirine, maagzuurremmers, de pil en antibiotica kunnen de vitamine B11-spiegel negatief beïnvloeden.
  3. Ziekte: Bij aandoeningen zoals psoriasis, bloedarmoede en ontstekingen aan het spijsverteringskanaal en de luchtwegen is er een verhoogde behoefte aan vitamine B11.

Toepassingen van Vitamine B11:

  1. Aderverkalking: Vitamine B11 verlaagt het homocysteïne-gehalte in het bloed, wat een risicofactor is voor hart- en vaatziekten.
  2. Geboorteafwijkingen: Supplementen met extra vitamine B11 verminderen het risico op aangeboren afwijkingen.
  3. Infecties: Voldoende vitamine B11 ondersteunt het afweersysteem en helpt ontstekingen te bestrijden.
  4. Jicht: Remt de aanmaak van urinezuur.
  5. Hormonale klachten: Speelt een rol in de hormoonhuishouding, neurotransmitter- en prostaglandineproductie samen met vitamine B6 en B12.

Gevolgen van een verstoorde Vitamine B11-huishouding:

  • Bloedarmoede: Gepaard met vermoeidheid, kortademigheid en concentratiestoornissen.
  • Geboorteafwijkingen: Verhoogd risico op aangeboren afwijkingen.
  • Verminderde voedingsstoffenopname: Met symptomen zoals diarree, gebrek aan eetlust en gewichtsverlies.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

  • Mannen: 300 microgram
  • Vrouwen: 300 microgram

Zorg voor voldoende vitamine B11 in je dieet en overweeg supplementen, vooral bij specifieke levensfasen zoals zwangerschap. Het bevordert niet alleen je eigen welzijn maar ook de gezondheid van toekomstige generaties.

Het-belang-van-Vitamine-B11

Meer artikelen

Menstruatiecyclus icm krachttraining

Menstruatiecyclus icm krachttraining

Menstruatiecyclus Menstruatiecyclus; Je herkent het vast wel: een aantal weken ben jij niet te stoppen, je hebt energie voor 10, veel kracht tijdens je training en ook met gezonde voeding ben je op dreef en dan ineens heb je week waarin je niet vooruit te branden...

Micronutriënten

Micronutriënten

Micronutriënten Naast macronutriënten zijn er ook nog micronutriënten. Vitaminen, mineralen en spoorelementen behoren tot de micronutriënten. De micronutriënten heb je dagelijks maar in kleine hoeveelheden nodig maar zijn wel onmisbaar voor een goede weerstand en...

Macronutriënten

Macronutriënten

Macronutriënten Macronutriënten zijn voedingsstoffen in onze voeding die energie bijdragen in de vorm van calorieën. Daarnaast bestaan macronutriënten uit 3 soorten, koolhydraten, eiwitten en vetten. Koolhydraten Koolhydraten zorgen voor energie en zijn daarmee een...

Vraag nu jouw gratis proefles aan!

Neem vandaag nog contact met ons op en plan je gratis proefles in!