Het belang van Vitamine B11

Het belang van Vitamine B11

Het belang van Vitamine B11, ook bekend als foliumzuur, is een essentiële voedingsstof die vaak over het hoofd wordt gezien in ons dieet. Zelfs bij het volgen van gezonde voedingsrichtlijnen lopen we het risico niet voldoende van deze vitamine binnen te krijgen. Het lichaam kan weliswaar kleine reserves opslaan, met name in de lever, maar een tekort ligt al snel op de loer als onze voeding te weinig vitamine B11 bevat.

De rol van Vitamine B11 is cruciaal voor de groei en de aanmaak van zowel rode als witte bloedcellen. Voor vrouwen die zwanger willen worden, is het advies om al één tot twee maanden vóór de bevruchting extra vitamine B11 in te nemen. Deze vitamine speelt een essentiële rol bij de vorming van het zenuwstelsel van het ongeboren kind, en een tekort vergroot het risico op aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte. Natuurlijke bronnen van vitamine B11 zijn voornamelijk groenten en volkorenproducten.

Belangrijkste functies van Vitamine B11:

 1. Foetusontwikkeling: Vitamine B11 speelt een cruciale rol vanaf de eerste dag na de bevruchting, met name bij de vorming van het zenuwstelsel van de foetus.
 2. Eiwitsynthese: Onmisbaar voor de omzetting van verschillende aminozuren, waaronder het schadelijke homocysteïne, en voor de synthese van eiwitten.
 3. Celgroei: Essentieel voor de groei van verschillende cellen, met name die in de darmen, longen, rode en witte bloedcellen.

Voedingsbronnen van Vitamine B11:

Naast het belang van supplementen voor vrouwen die zwanger willen worden, is het raadzaam om natuurlijke bronnen van vitamine B11 in je dieet op te nemen. Enkele voorbeelden en hun hoeveelheden in microgram zijn:

 • Tarwemezelen: 100g – 160
 • Tuinbonen: 100g – 150
 • Broccoli: 100g – 105
 • Postelein: 100g – 100
 • Sojabonen: 100g – 95
 • Tarwekiemen: 100g – 90
 • Rode bieten: 100g – 75
 • Spinazie: 100g – 70

Oorzaken van Vitamine B11-tekorten:

 1. Alcohol/Roken: Beïnvloedt de opname en omzetting van vitamine B11.
 2. Geneesmiddelen: Aspirine, maagzuurremmers, de pil en antibiotica kunnen de vitamine B11-spiegel negatief beïnvloeden.
 3. Ziekte: Bij aandoeningen zoals psoriasis, bloedarmoede en ontstekingen aan het spijsverteringskanaal en de luchtwegen is er een verhoogde behoefte aan vitamine B11.

Toepassingen van Vitamine B11:

 1. Aderverkalking: Vitamine B11 verlaagt het homocysteïne-gehalte in het bloed, wat een risicofactor is voor hart- en vaatziekten.
 2. Geboorteafwijkingen: Supplementen met extra vitamine B11 verminderen het risico op aangeboren afwijkingen.
 3. Infecties: Voldoende vitamine B11 ondersteunt het afweersysteem en helpt ontstekingen te bestrijden.
 4. Jicht: Remt de aanmaak van urinezuur.
 5. Hormonale klachten: Speelt een rol in de hormoonhuishouding, neurotransmitter- en prostaglandineproductie samen met vitamine B6 en B12.

Gevolgen van een verstoorde Vitamine B11-huishouding:

 • Bloedarmoede: Gepaard met vermoeidheid, kortademigheid en concentratiestoornissen.
 • Geboorteafwijkingen: Verhoogd risico op aangeboren afwijkingen.
 • Verminderde voedingsstoffenopname: Met symptomen zoals diarree, gebrek aan eetlust en gewichtsverlies.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

 • Mannen: 300 microgram
 • Vrouwen: 300 microgram

Zorg voor voldoende vitamine B11 in je dieet en overweeg supplementen, vooral bij specifieke levensfasen zoals zwangerschap. Het bevordert niet alleen je eigen welzijn maar ook de gezondheid van toekomstige generaties.

Aurora Personal Training

Gratis personal training in Eindhoven of online

Bedankt voor het lezen van onze blog over het belang van vitamine B11. We hopen dat je waardevolle inzichten hebt gekregen en geïnspireerd bent om actie te ondernemen voor een gezondere levensstijl.

Als je klaar bent om serieus aan de slag te gaan met je fitnessdoelen, nodigen we je graag uit om kennis te maken met een gratis personal trainingssessie. Of je nu wilt afvallen, spiermassa wilt opbouwen, je conditie wilt verbeteren of gewoon fitter wilt worden, onze personal trainers staan klaar om je te begeleiden en te ondersteunen.

Maak vandaag nog die eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven door contact met ons op te nemen en een gratis personal trainingssessie te boeken (ook online ttrainen) mogelijk. Samen kunnen we werken aan het realiseren van je fitnessdoelen en het creëren van de beste versie van jezelf.

Het-belang-van-Vitamine-B11

Meer artikelen

Aurora Personal Fitness Eindhoven

Aurora Personal Fitness Eindhoven

Aurora Personal Fitness Eindhoven Welkom bij Aurora Personal Fitness Eindhoven, waar fitness meer is dan alleen maar trainen. We zijn gevestigd in het centrum van Eindhoven en bieden een unieke en holistische benadering van gezondheid en fitness. In deze blog willen...

Fitness coach Eindhoven

Fitness coach Eindhoven

Het belang van een Fitness Coach bij Aurora Personal Training in Eindhoven Fitness coach Eindhoven; ben je op zoek naar een effectieve manier om je fitnessdoelen te bereiken in Eindhoven? Overweeg dan de voordelen van het werken met een fitness coach bij Aurora...

Gezonde snicker snacks

Gezonde snicker snacks

Ontdek de hemelse gezonde snicker snacks Op zoek naar een verrukkelijke gezonde snicker snacks die niet alleen snel te maken is, maar ook nog eens onweerstaanbaar lekker smaakt? Zoek niet verder! Met onze gezonde snicker snacks tover je in een handomdraai heerlijke...

Vraag nu jouw gratis proefles aan!

Neem vandaag nog contact met ons op en plan je gratis proefles in!