Single arm dumbbell bench row

Single Arm Dumbbell Bench Row

Een sterke, evenwichtige rug is essentieel voor een gezond lichaam en optimale prestaties in de sportschool. Een van de meest effectieve oefeningen om deze kracht op te bouwen is de Single Arm Dumbbell Bench Row. Deze geïsoleerde rugoefening richt zich op de spieren van de bovenrug, waaronder de rhomboïden, trapezius en latissimus dorsi, en versterkt tegelijkertijd de stabilisatoren rond de wervelkolom. In deze blog zullen we de voordelen van deze oefening bespreken, de juiste techniek demonstreren en tips geven om het meeste uit je training te halen.

Waarom de Single Arm Dumbbell Bench Row?

De Single Arm Dumbbell Bench Row is een veelzijdige oefening die verschillende voordelen biedt voor zowel beginners als gevorderde sporters:

 1. Geïsoleerde rugontwikkeling: Door één arm tegelijk te gebruiken, kan de focus volledig liggen op het versterken van de rugspieren zonder dat de dominantie van de ene kant de andere compenseert.
 2. Verbeterde stabiliteit: Omdat de oefening op een bankje wordt uitgevoerd, vereist het een goede stabilisatie van de romp en de rugspieren, wat helpt bij het ontwikkelen van een sterke core.
 3. Functionele kracht: De beweging bootst natuurlijke bewegingen na die in het dagelijks leven voorkomen, waardoor je niet alleen sterker wordt in de sportschool, maar ook in het dagelijks leven.
 4. Symmetrische ontwikkeling: Door te werken met één arm tegelijk, kunnen eventuele onevenwichtigheden tussen de linker- en rechterzijde van het lichaam worden aangepakt, waardoor symmetrie wordt bevorderd en het risico op blessures wordt verminderd.

Hoe voer je de Single Arm Dumbbell Bench Row correct uit?

 1. Beginpositie: Ga liggen op een vlak bankje met een dumbbell naast het bankje. Plaats één knie en hand op het bankje en houd je rug recht.
 2. Uitvoering: Pak de dumbbell op met je vrije hand en laat deze hangen naar de grond. Trek de dumbbell omhoog richting je heup, waarbij je je elleboog dicht bij je lichaam houdt en je rugspieren aanspant. Houd de bovenste positie een moment vast en laat de dumbbell gecontroleerd zakken naar de startpositie.
 3. Ademhaling: Adem uit terwijl je de dumbbell omhoog trekt en adem in terwijl je de dumbbell laat zakken.
 4. Herhalingen en sets: Voer 3-4 sets uit van 8-12 herhalingen aan elke kant, met een geschikt gewicht dat uitdagend is maar waarbij je nog steeds de juiste vorm kunt behouden.

Tips voor optimale resultaten:

 • Zorg voor een stabiele positie op het bankje en vermijd het draaien van je romp tijdens de oefening.
 • Focus op het aanspannen van je rugspieren bij elke herhaling voor maximale spieractivatie.
 • Begin met een lichter gewicht om de juiste techniek te beheersen voordat je naar zwaardere gewichten gaat.
 • Luister naar je lichaam en vermijd overmatig gebruik van momentum om blessures te voorkomen.

Door de Single Arm Dumbbell Bench Row op te nemen in je trainingsroutine, kun je de kracht en stabiliteit van je rug aanzienlijk verbeteren, wat resulteert in een betere algehele lichaamshouding, verminderde kans op blessures en verbeterde prestaties in de sportschool en daarbuiten.

Bekijk hier nog andere video’s van oefeningen

Cat crawl

Ontdek de Cat Crawl: Een dynamische oefening die je kernkracht, stabiliteit en coördinatie verbetert. Leer de juiste techniek en de voordelen van deze uitdagende full-body beweging. Bekijk hier.

Modified curl up

Verbeter je core strength en verminder rugklachten met de Modified Curl Up. Deze effectieve oefening richt zich op de dieper gelegen buikspieren en helpt bij het ontwikkelen van een sterke en stabiele romp. Leer hoe je deze oefening correct uitvoert en integreer hem in je trainingsroutine voor maximale voordelen. Bekijk hier.

Swiss ball leg curl

Leer alles over de Swiss ball leg curl-oefening, een effectieve manier om je hamstrings, bilspieren en kernspieren te versterken. Ontdek de juiste techniek, de voordelen en hoe je deze oefening kunt opnemen in je trainingsroutine voor sterke en stabiele onderlichaamspieren. Bekijk hier.

Back extension

Ontdek hoe back extensions je rug kunnen versterken en rugpijn kunnen verminderen. Leer de juiste techniek en de voordelen van deze effectieve oefening voor een betere lichaamshouding en stabiliteit. Bekijk hier.

Meer video’s

Back extension

Versterk je rug met back extensions Een sterke rug is essentieel voor een gezond lichaam en een goede lichaamshouding. Een effectieve oefening om de rugspieren te versterken is de back extension. Deze eenvoudige maar krachtige oefening richt zich op de spieren in je...

Swiss ball leg curl

Swiss ball leg curl versterk je onderlichaam Als je op zoek bent naar een veelzijdige en uitdagende oefening om je onderlichaam te versterken, dan is de Swiss ball leg curl iets voor jou. Deze oefening richt zich op je hamstrings, bilspieren en kernspieren, waardoor...

Cat crawl

Cat Crawl: Een dynamische core-oefening De Cat Crawl, ook bekend als Bear Crawl, is een uitdagende en effectieve oefening die je corekracht, stabiliteit en coördinatie verbetert. Deze dynamische beweging bootst de beweging van een katachtige na, waardoor het een leuke...

Vraag nu jouw gratis proefles aan!

Neem vandaag nog contact met ons op en plan je gratis proefles in!