Wat is core stability?

Last van je rug of nek?

De oorzaak is vaak een verzwakte ‘core stablity’.

In mijn optiek de basis die terug moet komen in de training. Het is namelijk het fundament waaruit bewegingen gemaakt kunnen worden.

Zo werkt het ook tijdens het bouwen van een bedrijf, je zorgt je eerst voor een sterk fundament, voordat je aan het grotere geheel begint. Zo voorkom je dat je constant brandjes moet gaan blussen.

Zo werkt het ook met krachttraining. Begin met het bouwen van een sterk fundament.

Hier een blog over de core stability.

Core stability wat is het?

Stel je een orkest voor. Net zoals elke muzikant in een orkest moeten zij hun instrumenten op een goed samenwerkende manier laten samenspelen ondanks constante veranderingen in tempo en volume. Zomoet je lichaam elke spier coördineren om een ​​doelgerichte en vloeiende beweging te creëren.
De spieren rond de wervelkolom – de buikspieren aan de voor- en zijkant, de erectorspieren van de rug en zelfs de grotere spieren die meerdere gewrichten overkoepelen, zoals de lats- en psoas-spieren – worden beschouwd als de ‘kern’ van het lichaam.  De bilspieren is ook een belangrijk onderdeel van de kern. Deze spieren moeten samenwerken om de stabiliteit van de wervelkolom te verbeteren.

Hoe werkt de ‘core’?

Ten eerste, wanneer spieren samentrekken, creëren ze kracht en stijfheid. Het is de stijfheid die belangrijk is voor de stabiliteit. Zie de wervelkolom als een flexibele staaf die verstijfd moet worden om de belasting te dragen. Dit is de functie van de spieren.
Ten tweede functioneert het lichaam als een gekoppeld systeem, een beweging maken vereist stabiliteit. Alle bewegingen van het lichaam hebben de juiste coördinatie van de spieren nodig. Om te bewegen, rennen of hurken zijn ruggengraat stijfheid en rompstabiliteit vereist.

Wat als je een zwakke ‘core’ hebt?

Wanneer de core niet voldoet aan de stabiliteitseisen die tijdens bepaalde liften aan het lichaam worden gesteld, worden delen van de wervelkolom overbelast met krachten die het risico op blessures verhogen en de prestaties nadelig beïnvloeden. Elke spier die de ruggengraat omringt of eraan hecht, moet samenwerken met andere spieren om veilige, efficiënte en, indien nodig, krachtige bewegingen te produceren.

Conclusie
Het is dus van essentieel belang om ervoor te zorgen dat het centrale gedeelte van je lichaam goed in zijn functie te trainen. Zo voorkom je veelvoorkomende blessures zoals rug/nek klachten.

Binnenkort laat ik je een hele reeks oefeningen zien die jij kan doen om je ‘core’ sterker te maken in de functie die het nodig heeft.

Met sportieve groet,
Roel

Meer artikelen

Optimaliseer je gezondheid met vitamine B1 (thiamine)

Optimaliseer je gezondheid met vitamine B1 (thiamine)

Optimaliseer je gezondheid met vitamine B1 (thiamine) Ontdek de essentiële rol van thiamine (vitamine B1) in het ondersteunen van jouw lichaam in optimale conditie. Thiamine is onmisbaar voor de energievoorziening, de gezondheid van de harstspier en het zenuwstelsel....

Chocolade Smoothiebowl

Chocolade Smoothiebowl

Chocolade Smoothiebowl INGREDIËNTEN: 1 bevroren banaan 1 eetlepel cacaopoeder 0,5 avocado 1 schep chocolade-eiwitpoeder 100 ml amandelmelk 200 gram magere kwark TOPPING: Cacaonibs, pure chocolade of cacao pindapasta Chiazaad (Glutenvrije) granola Banaan VARIATIE: Voeg...

Optimaliseer je gezondheid met vitamine A

Optimaliseer je gezondheid met vitamine A

Optimaliseer je gezondheid met vitamine A Ontdek de kracht van vitamine A voor een gezond lichaam en een stralende huid. Vitamine A, ook bekend als retinol, is essentieel voor verschillende lichaamsfuncties en wordt op natuurlijke wijze verkregen uit voedingsbronnen....

Vraag nu jouw gratis proefles aan!

Neem vandaag nog contact met ons op en plan je gratis proefles in!