Wat is core stability?

Wat is core stability?

Last van rug- of nekklachten? De oorzaak kan vaak worden toegeschreven aan een verzwakte ‘core stability’.

In mijn visie is dit de basis die prioriteit moet krijgen in trainingen. Het vormt namelijk het fundament waarop bewegingen worden gebouwd.

Dit principe geldt ook bij het opbouwen van een bedrijf; je begint met een stevig fundament voordat je aan grotere projecten begint. Op die manier voorkom je dat je constant brandjes moet blussen.

Hetzelfde geldt voor krachttraining. Begin met het opbouwen van een sterke basis.

Hier volgt een blog over core stability.

Wat is core stability?

Stel je een orkest voor. Net zoals elke muzikant in een orkest moeten zij hun instrumenten op een goed samenwerkende manier laten samenspelen ondanks constante veranderingen in tempo en volume. Zo moet je lichaam elke spier coördineren om een doelgerichte en vloeiende beweging te creëren.

De spieren rond de wervelkolom – de buikspieren aan de voor- en zijkant, de rugspieren en zelfs de grotere spieren die meerdere gewrichten overkoepelen, zoals de lats- en psoas-spieren – worden beschouwd als de ‘core’ van het lichaam. De bilspieren zijn ook een belangrijk onderdeel van de kern. Deze spieren moeten samenwerken om de stabiliteit van de wervelkolom te verbeteren.

Hoe werkt de ‘core’?

Ten eerste, wanneer spieren samentrekken, creëren ze kracht en stijfheid. Het is de stijfheid die belangrijk is voor de stabiliteit. Zie de wervelkolom als een flexibele staaf die verstijfd moet worden om de belasting te dragen. Dit is de functie van de spieren. Ten tweede functioneert het lichaam als een gekoppeld systeem, een beweging maken vereist stabiliteit. Alle bewegingen van het lichaam hebben de juiste coördinatie van de spieren nodig. Om te bewegen, rennen of hurken zijn ruggengraat stijfheid en rompstabiliteit vereist.

Wat als je een zwakke ‘core’ hebt?

Wanneer de core niet voldoet aan de stabiliteitseisen die tijdens bepaalde oefeningen aan het lichaam worden gesteld, worden delen van de wervelkolom overbelast met krachten die het risico op blessures verhogen en de prestaties nadelig beïnvloeden. Elke spier die de ruggengraat omringt of eraan hecht, moet samenwerken met andere spieren om veilige, efficiënte en, indien nodig, krachtige bewegingen te produceren.

Conclusie

Het is dus essentieel om ervoor te zorgen dat het centrale gedeelte van je lichaam goed wordt getraind in zijn functie. Zo kun je veelvoorkomende blessures zoals rug- en nekklachten voorkomen.

Meer artikelen

Menstruatiecyclus icm krachttraining

Menstruatiecyclus icm krachttraining

Menstruatiecyclus Menstruatiecyclus; Je herkent het vast wel: een aantal weken ben jij niet te stoppen, je hebt energie voor 10, veel kracht tijdens je training en ook met gezonde voeding ben je op dreef en dan ineens heb je week waarin je niet vooruit te branden...

Micronutriënten

Micronutriënten

Micronutriënten Naast macronutriënten zijn er ook nog micronutriënten. Vitaminen, mineralen en spoorelementen behoren tot de micronutriënten. De micronutriënten heb je dagelijks maar in kleine hoeveelheden nodig maar zijn wel onmisbaar voor een goede weerstand en...

Macronutriënten

Macronutriënten

Macronutriënten Macronutriënten zijn voedingsstoffen in onze voeding die energie bijdragen in de vorm van calorieën. Daarnaast bestaan macronutriënten uit 3 soorten, koolhydraten, eiwitten en vetten. Koolhydraten Koolhydraten zorgen voor energie en zijn daarmee een...

Vraag nu jouw gratis proefles aan!

Neem vandaag nog contact met ons op en plan je gratis proefles in!