Wat is core stability?

Wat is core stability?

Last van rug- of nekklachten? De oorzaak kan vaak worden toegeschreven aan een verzwakte ‘core stability’.

In mijn visie is dit de basis die prioriteit moet krijgen in trainingen. Het vormt namelijk het fundament waarop bewegingen worden gebouwd.

Dit principe geldt ook bij het opbouwen van een bedrijf; je begint met een stevig fundament voordat je aan grotere projecten begint. Op die manier voorkom je dat je constant brandjes moet blussen.

Hetzelfde geldt voor krachttraining. Begin met het opbouwen van een sterke basis.

Hier volgt een blog over core stability.

Wat is core stability?

Stel je een orkest voor. Net zoals elke muzikant in een orkest moeten zij hun instrumenten op een goed samenwerkende manier laten samenspelen ondanks constante veranderingen in tempo en volume. Zo moet je lichaam elke spier coördineren om een doelgerichte en vloeiende beweging te creëren.

De spieren rond de wervelkolom – de buikspieren aan de voor- en zijkant, de rugspieren en zelfs de grotere spieren die meerdere gewrichten overkoepelen, zoals de lats- en psoas-spieren – worden beschouwd als de ‘core’ van het lichaam. De bilspieren zijn ook een belangrijk onderdeel van de kern. Deze spieren moeten samenwerken om de stabiliteit van de wervelkolom te verbeteren.

Hoe werkt de ‘core’?

Ten eerste, wanneer spieren samentrekken, creëren ze kracht en stijfheid. Het is de stijfheid die belangrijk is voor de stabiliteit. Zie de wervelkolom als een flexibele staaf die verstijfd moet worden om de belasting te dragen. Dit is de functie van de spieren. Ten tweede functioneert het lichaam als een gekoppeld systeem, een beweging maken vereist stabiliteit. Alle bewegingen van het lichaam hebben de juiste coördinatie van de spieren nodig. Om te bewegen, rennen of hurken zijn ruggengraat stijfheid en rompstabiliteit vereist.

Wat als je een zwakke ‘core’ hebt?

Wanneer de core niet voldoet aan de stabiliteitseisen die tijdens bepaalde oefeningen aan het lichaam worden gesteld, worden delen van de wervelkolom overbelast met krachten die het risico op blessures verhogen en de prestaties nadelig beïnvloeden. Elke spier die de ruggengraat omringt of eraan hecht, moet samenwerken met andere spieren om veilige, efficiënte en, indien nodig, krachtige bewegingen te produceren.

Conclusie

Het is dus essentieel om ervoor te zorgen dat het centrale gedeelte van je lichaam goed wordt getraind in zijn functie. Zo kun je veelvoorkomende blessures zoals rug- en nekklachten voorkomen.

Gratis personal training in Eindhoven of online

Bedankt voor het lezen van onze blog over wat is core stability. We hopen dat je waardevolle inzichten hebt gekregen en geïnspireerd bent om actie te ondernemen voor een gezondere levensstijl.

Als je klaar bent om serieus aan de slag te gaan met je fitnessdoelen, nodigen we je graag uit om kennis te maken met een gratis personal trainingssessie. Of je nu wilt afvallen, spiermassa wilt opbouwen, je conditie wilt verbeteren of gewoon fitter wilt worden, onze personal trainers staan klaar om je te begeleiden en te ondersteunen.

Maak vandaag nog die eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven door contact met ons op te nemen en een gratis personal trainingssessie te boeken (ook online trainen) mogelijk. Samen kunnen we werken aan het realiseren van je fitnessdoelen en het creëren van de beste versie van jezelf.

Meer artikelen

Aurora Personal Fitness Eindhoven

Aurora Personal Fitness Eindhoven

Aurora Personal Fitness Eindhoven Welkom bij Aurora Personal Fitness Eindhoven, waar fitness meer is dan alleen maar trainen. We zijn gevestigd in het centrum van Eindhoven en bieden een unieke en holistische benadering van gezondheid en fitness. In deze blog willen...

Fitness coach Eindhoven

Fitness coach Eindhoven

Het belang van een Fitness Coach bij Aurora Personal Training in Eindhoven Fitness coach Eindhoven; ben je op zoek naar een effectieve manier om je fitnessdoelen te bereiken in Eindhoven? Overweeg dan de voordelen van het werken met een fitness coach bij Aurora...

Gezonde snicker snacks

Gezonde snicker snacks

Ontdek de hemelse gezonde snicker snacks Op zoek naar een verrukkelijke gezonde snicker snacks die niet alleen snel te maken is, maar ook nog eens onweerstaanbaar lekker smaakt? Zoek niet verder! Met onze gezonde snicker snacks tover je in een handomdraai heerlijke...

Vraag nu jouw gratis proefles aan!

Neem vandaag nog contact met ons op en plan je gratis proefles in!