Het belang van Vitamine B3

Het belang van Vitamine B3

Ontdek het belang van Vitamine B3, ook bekend als niacine, in het bevorderen van een gezonde levensstijl. Deze vitamine is niet alleen essentieel voor de energievoorziening in je lichaam, maar speelt ook een cruciale rol bij de aanmaak van vetzuren. Leer meer over de functies, voedingsbronnen, en de gevolgen van een tekort aan deze belangrijke vitamine.

Functies van Vitamine B3:

 • Antioxidant: Vitamine B3 fungeert als een krachtige antioxidant, met name in de lever, waar het betrokken is bij de bestrijding van schadelijke vrije radicalen.
 • Bloedsuikerspiegel: In samenwerking met chroom reguleert vitamine B3 de Glucose Tolerantie factor, wat van invloed is op de bloedsuikerspiegel en samen met insuline functioneert.
 • Cellen: Meer dan 200 enzymen in je lichaam vertrouwen op vitamine B3 voor optimaal functioneren. Het is onmisbaar voor een gezonde huid, spieren, en het welzijn van het zenuw- en spijsverteringsstelsel.
 • Cholesterol: Vitamine B3 bevordert een gezond cholesterolgehalte door het verlagen van het schadelijke LDL-cholesterol en verhogen van het gunstige HDL-cholesterol.

Voedingsbronnen van Vitamine B3: Vitamine B3 vind je in vlees, vis, groenten, aardappelen, en volkorenproducten. Let op dat een deel van de vitamine B3 in graanproducten gebonden is aan bepaalde koolhydraten en eiwitten, waardoor het minder goed beschikbaar is voor opname.

Oorzaken van Vitamine B3-tekorten:

 • Geneesmiddelen: Sommige medicijnen kunnen leiden tot een tekort aan vitamine B3.
 • Voeding: Onvoldoende inname van vitamine B3 of tryptofaan kan al binnen twee tot vier weken leiden tot een tekort.
 • Ziekten: Tijdens ziekte, koorts, ernstige verwondingen, of brandwonden kan de behoefte aan vitamine B3 toenemen door de afbraak van eiwitten.

Toepassingen van Vitamine B3:

 • Aderverkalking: Vitamine B3 kan de verhouding tussen verschillende bloedvetten verbeteren, wat gunstig is voor het verlagen van het slechte LDL-cholesterol en verhogen van het goede HDL-cholesterol.
 • Artritis: Ondersteuning bij de behandeling van artritis, vooral bij artritis in de knie.
 • Diabetes: Regulering van een te hoge bloedsuikerspiegel wordt mede mogelijk gemaakt door vitamine B3.
 • Hoofdpijn: Vitamine B3 kan verlichting bieden bij hoofdpijn veroorzaakt door premenstruele klachten of migraine.

Gevolgen van een verstoord Vitamine B3-niveau:

 • Rode, schilferige huid: Vooral op delen die aan de zon zijn blootgesteld.
 • Ontstoken, pijnlijke tong: Gesprongen lippen kunnen ook voorkomen.
 • Vermoeidheid, slapeloosheid, angst en depressie: Een verstoorde vitamine B3-huishouding kan deze symptomen veroorzaken.
 • Verminderde eetlust, opgeblazen gevoel: Let op signalen van verminderde eetlust en een opgeblazen gevoel.

Zorg goed voor jezelf en streef naar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B3: 17 milligram voor mannen en 13 milligram voor vrouwen. Ontdek de voordelen van deze essentiële voedingsstof voor een optimale gezondheid.

Aurora Personal Training

Gratis personal training in Eindhoven of online

Bedankt voor het lezen van onze blog over het belang van Vitamine B3. We hopen dat je waardevolle inzichten hebt gekregen en geïnspireerd bent om actie te ondernemen voor een gezondere levensstijl.

Als je klaar bent om serieus aan de slag te gaan met je fitnessdoelen, nodigen we je graag uit om kennis te maken met een gratis personal trainingssessie. Of je nu wilt afvallen, spiermassa wilt opbouwen, je conditie wilt verbeteren of gewoon fitter wilt worden, onze personal trainers staan klaar om je te begeleiden en te ondersteunen.

Maak vandaag nog die eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven door contact met ons op te nemen en een gratis personal trainingssessie te boeken (ook online ttrainen) mogelijk. Samen kunnen we werken aan het realiseren van je fitnessdoelen en het creëren van de beste versie van jezelf.

Personal-training-Eindhoven

 

Meer artikelen

Aurora Personal Fitness Eindhoven

Aurora Personal Fitness Eindhoven

Aurora Personal Fitness Eindhoven Welkom bij Aurora Personal Fitness Eindhoven, waar fitness meer is dan alleen maar trainen. We zijn gevestigd in het centrum van Eindhoven en bieden een unieke en holistische benadering van gezondheid en fitness. In deze blog willen...

Fitness coach Eindhoven

Fitness coach Eindhoven

Het belang van een Fitness Coach bij Aurora Personal Training in Eindhoven Fitness coach Eindhoven; ben je op zoek naar een effectieve manier om je fitnessdoelen te bereiken in Eindhoven? Overweeg dan de voordelen van het werken met een fitness coach bij Aurora...

Gezonde snicker snacks

Gezonde snicker snacks

Ontdek de hemelse gezonde snicker snacks Op zoek naar een verrukkelijke gezonde snicker snacks die niet alleen snel te maken is, maar ook nog eens onweerstaanbaar lekker smaakt? Zoek niet verder! Met onze gezonde snicker snacks tover je in een handomdraai heerlijke...

Vraag nu jouw gratis proefles aan!

Neem vandaag nog contact met ons op en plan je gratis proefles in!