Uit welke voedingscultuur kom jij?

Eetculturen: wat je op tafel zet is niet alleen voedsel

Van jongs af aan word je beïnvloed door de eetcultuur waarin je opgroeit. Een eetcultuur omvat niet alleen wat je eet, maar ook hoe, waar, wanneer en met wie je eet. Elk gezin heeft zijn eigen eetcultuur gebaseerd op een of meerdere eetpatronen. Hier zijn enkele veelvoorkomende eetculturen die in verschillende gezinnen te vinden zijn:

  1. Chaotische eetcultuur: In deze cultuur is er geen vast voedingsritme, maaltijden worden vaak overgeslagen, en er wordt gegeten wat op dat moment beschikbaar is. Er wordt weinig aandacht besteed aan voedingskwaliteit.
  2. Strikte eetcultuur: Deze cultuur omvat vaste regels rondom tafelmanieren, zoals eten met mes en vork, niet praten met volle mond, of geen ellebogen op tafel tijdens het eten.
  3. Gemakscultuur: Hier wordt eten gezien als brandstof zonder veel aandacht voor maaltijden of voedingskwaliteit. Voorkeur gaat uit naar snel en gemakkelijk voedsel, zoals fastfood, frisdrank of pizza.
  4. Dieetcultuur: In gezinnen met deze cultuur is er vaak een focus op lichaamsgewicht en wordt er regelmatig gedieet.
  5. Angstcultuur: Eten wordt gezien als een potentieel gevaar voor het lichaam, en er wordt heel gezond gegeten om gewichtstoename te voorkomen of mogelijke schade door bepaalde ingrediënten te vermijden.
  6. Overvloedcultuur: Er wordt meer eten gekocht, bereid en gegeten dan nodig is, wat leidt tot voedselverspilling.
  7. Troostcultuur: Wanneer er zich negatieve gebeurtenissen voordoen, wordt eten gebruikt als troost.
  8. Feestcultuur: Bij elke positieve gebeurtenis wordt uitgepakt met extra eten, zoals ijs, chocolade of taart.
  9. Onbewuste eetcultuur: Hier wordt weinig aandacht besteed aan voeding. Maaltijden worden snel genuttigd zonder proeven, en er is weinig aandacht voor hongersignalen en voedingsbehoeften.
  10. Antiverspilling-cultuur: In deze cultuur wordt geen voedsel verspild. Al het voedsel wordt opgegeten om verspilling tegen te gaan.

Eetculturen kunnen sterk variëren en hebben invloed op je relatie met voeding en eetgewoonten. Het is interessant om te overwegen in welke eetcultuur je bent opgegroeid en hoe dit je huidige voedingskeuzes beïnvloedt.

Meer artikelen

Aurora Personal Training Eindhoven: De sleutel tot optimaal welzijn

Aurora Personal Training Eindhoven: De sleutel tot optimaal welzijn

Aurora Personal Training Eindhoven: De sleutel tot optimaal welzijn In de bruisende stad Eindhoven, waar een gezonde levensstijl hoog in het vaandel staat, is Aurora Personal Training dé bestemming voor wie op zoek is naar een holistische benadering van fitness en...

Vraag nu jouw gratis proefles aan!

Neem vandaag nog contact met ons op en plan je gratis proefles in!