Hoe gezond zijn noten nu echt?

Noten, zaden en pitten bevatten goede vetten, eiwitten en vezels. Dit zijn stoffen die belangrijk zijn voor het lichaam. Er schuilt echter wel een ‘maar’ achter, in dit artikel leggen wij je uit waarom noten niet altijd gezond zijn.

Rauwe noten kunnen giftig zijn

Rauwe noten kunnen o.a. fytotoxinen bevatten. Fytotoxinen heeft de vertaling plantgif en behoort tot een bioactieve stof. Sommige bioactieve stoffen hinderen de opname van andere stoffen in het lichaam.

Dit effect wordt versterkt wanneer je regelmatig een groot aantal gevarieerde nootsoorten tot je neemt. Het gevolg hiervan kan een opgeblazen gevoel zijn. Het advies is om je noten inname te beperken naar 1 tot 2 verschillende varianten. Dit geldt overigens ook voor pitten en zaden.

Omdat noten opzich gezond zijn voor je, haal noten dan ook niet volledig uit je voedingspatroon maar houdt rekening met de hoeveelheid variatie die je tot je neemt.

Rauwe noten roosteren

Door de noten een halve dag in een bak water te laten weken verdwijnt het fytotoxinen uit de noten. Het water zal na verloop van tijd dan ook bruinig kleuren.

Droog de noten vervolgens eerst met een doek en rooster ze daarna in de oven op 80 graden voor 2 uur. Het is mogelijk om de noten te kruiden met specerijen naar keuze zoals bijvoorbeeld kaneel. Meng de noten dan met de kruiden voor ze de oven in gaan.

TIP: Week en rooster grote hoeveelheden noten in een keer om tijd te besparen

Meer artikelen

Heb jij slechte zin?

Heb jij slechte zin?

Heb jij slecht zin? Waarschijnlijk geef je je lijf niet de juiste brandstof. Kies voor voeding waar je goed op gaat, waar je energie van krijgt. Mijn voorkeur gaat uit naar de hoogste kwaliteit; biologisch en voeding die vrij van antibiotica en gras gevoerd is...

Wil jij betere relaties?

Wil jij betere relaties?

Wil jij betere relaties? Zorg dan dat je beter gaat communiceren. Kun jij goed communiceren, dan heb je goede relaties.

Hoe werkt een gewoonte

Hoe werkt een gewoonte

Ben jij je hier al genoeg bewust van? Een gewoonte komt tot stand door dit gedrag: 1. Er is een signaal waardoor je een bepaald gedrag gaat vertonen. 2. Er ontstaat een routine. 3. Je krijgt je beloning. Alleen door bewustwording kun jij de gewoonte aanpassen. Je wil...

Stop met je fysieke gezondheid op de tweede plek te zetten en ga aan de slag.

Neem contact op met ons.

Fase 1 (week 1-4)

In de eerste weken van het traject wat je gaat doorlopen, starten we met een uitgebreiden intake. In deze intake zullen er wat vragen gesteld worden, waardoor jouw begin sitautie kan worden opgemaakt. Er zal ook een lichaamsmeting plaats vinden die nodig gaat zijn voor het vaststellen van je voedingsplan. En als laatst gaat er gekeken worden hoe jij beweegt. Zodat we een uitdagend en passend trainingsplan kunnen opstellen. Tijdens deze fase wordt er ook gekeken naar de progressie die gemaakt kan worden buiten de gym om (denk hierbij aan slaap, stress en ademhaling etc.).

Fase 2 (week 5-8)

Er gaat een terugkoppeling plaatsvinden van de eerste fase. De eerste resultaten zullen zichtbaar worden. De lichaamsmeting vindt opnieuw plaatst, waardoor jij al inzicht krijgt over de samenstelling hiervan. Zo ga jij zien dat je bijvoorbeeld je buikomvang al is afgenomen. Vanuit jouw nieuwe statistieken wordt er weer een nieuwe berekening gemaakt om de volgende stappen te gaan maken. Er zal een nieuw voedingsplan worden opgesteld, waarbij jij steeds meer vrijheid gaat ervaaren. Er gaat een nieuw trainingsschema komen.

Fase 3 (week 9-12)

In de laatste 4 weken van dit traject worden de puntjes op de 'i' gezet. We starten weederom met een lichaamsmeting. Mogelijk wordt in deze fase van het traject je doel nog wat aangescherpt. Met betrekking tot voeding; je gaat nu zelfstandig aan de slag. Dit om te kijken of je de handvaten hebt om het meer en meer zelfstandig te kunnen. Op het einde van week 12 zal er een laatste lichaamsmeting worden gedaan. Het doel wat je voor ogen had, is in deze week behaald! Ook gaat er besproken worden hoe we samen verder kunnen.