Een mogelijke oorzaak waarom jij te laag zit in je energie

ANTI OXIDANTEN 
Antioxidanten is een verzamelnaam voor vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Stoffen die onder deze verzamelnaam vallen zijn onder andere vitamine E en C, spoorelement seleen en zink en bioactieve stoffen die aanwezig zijn in groenten en fruit.
Vrije radicalen 
Vrije radicalen zijn afvalstoffen in het lichaam die ontstaan tijdens de stofwisseling. Vrije radicalen ontstaan wanneer het lichaam voedsel verwerkt, reageert op de omgeving of gevormd worden door ontstekingsreacties in het lichaam bij bepaalde ziektes. Daarnaast hebben factoren van buiten af ook invloed op de toename van vrije radicalen in het lichaam. Tabaksrook, blootstelling aan veel zonlicht en milieuvervuiling zijn factoren waardoor vrije radicalen in het lichaam toenemen.
Vrije radicalen maken bacteriën onschadelijk en ruimen beschadigde eiwitten in de spieren na het sporten op waardoor ze onmisbaar zijn in het lichaam. Echter zal een te grote hoeveelheid aan vrije radicalen in het lichaam voor een negatief effect zorgen en schade aanrichten aan weefsel en cellen.
Bescherming door antioxidanten 
Antioxidanten zijn stoffen in het lichaam die zorgen voor bescherming tegen vrije radicalen. Een goede balans tussen antioxidanten en vrije radicalen zorgt ervoor dat de vrije radicalen in het lichaam geen schade aanrichten aan weefsel, organen en cellen.
Oxidatieve stress 
Wanneer er te veel vrije radicalen in het lichaam zijn en te weinig antioxidanten word dit veroorzaakt door oxidatieve stress. Oxidatieve stress wordt veroorzaakt door roken, milieuvervuiling, stress, blootstelling aan veel zonlicht,  blootstelling aan chemische stoffen en consumptie van geraffineerde en bewerkte voedingsmiddelen, transvetten, kunstmatige zoetstoffen, kleurstoffen en toevoegingen.
Voldoende antioxidanten binnen krijgen is dus van belang om de vrije radicalen in evenwicht te brengen/houden.
Soorten antioxidanten en producten 
Antioxidanten bevinden zich in producten met vitamine E en C, spoorelementen koper, seleen en zink en bioactieve stoffen, zoals flavonoïden uit groente en fruit. Flavonoïden geven groente en fruit de kleur. Het lichaam kan een deel van de antioxidanten zelf aanmaken, dit is alleen niet voldoende voor een goede balans tussen de antioxidanten en de vrije radicalen. Hierdoor dient men de overige antioxidanten tot zich te nemen via voeding.
Hieronder vind je een aantal bekende producten met veel antioxidanten.
Groenten 
• Broccoli
• Spinazie
• Avocado
• Tomaten
• Boerenkool
• Wortel
Fruit 
• Blauwe bessen
• Frambozen
• Aardbeien
• Zwarte bessen
• Granaatappels
• Gedroogde pruimen
Kruiden 
• Kaneel
• Verse tijm
• Verse basilicum
• Kurkuma
• Verse pepermunt
• Rauwe knoflook
• Kruidnagel
Overige producten
• Noten zoals cashewnoten, amandelen, walnoten, macadamianoten, paranoten, hazelnoten, pistachenoten en pecannoten
• Peulvruchten zoals rauwe zwarte bonen, rauwe kidneybonen en rauwe linzen
• Pure chocolade
• Dadels
• Volkoren brood
• Rode wijn
• Vijgen
Belang van antioxidanten voor druk bezette mensen 
Zoals eerder benoemd zorgt stress, tabaksrook en geraffineerde en bewerkte producten voor extra oxidatieve stress in het lichaam waardoor het lichaam meer vrije radicalen aanmaakt. Een te grote hoeveelheid vrije radicalen in het lichaam kan schadelijk zijn waardoor het van belang is om te zorgen dat er een balans is tussen de vrije radicalen en antioxidanten. In een druk dagelijks leven grijpt men uit gemak naar makkelijke en snelle voedingsproducten. Deze voedingsproducten bevatten vaak geraffineerde suikers of zijn bewerkt. Daarnaast ervaart men vaak bij een overvolle agenda onbewust of bewust stress. Herken jij jezelf hierin? Zorg er dan voor dat jij dagelijks voldoende antioxidanten consumeert om ervoor te zorgen dat jou lichaam de juiste balans vind tussen vrije radicalen en antioxidanten.
Wil je hierbij professionele hulp? Neem dan contact met ons op.
Roel: 0612033126
roel@auroravitality.com

Meer artikelen

Heb jij slechte zin?

Heb jij slechte zin?

Heb jij slecht zin? Waarschijnlijk geef je je lijf niet de juiste brandstof. Kies voor voeding waar je goed op gaat, waar je energie van krijgt. Mijn voorkeur gaat uit naar de hoogste kwaliteit; biologisch en voeding die vrij van antibiotica en gras gevoerd is...

Wil jij betere relaties?

Wil jij betere relaties?

Wil jij betere relaties? Zorg dan dat je beter gaat communiceren. Kun jij goed communiceren, dan heb je goede relaties.

Hoe werkt een gewoonte

Hoe werkt een gewoonte

Ben jij je hier al genoeg bewust van? Een gewoonte komt tot stand door dit gedrag: 1. Er is een signaal waardoor je een bepaald gedrag gaat vertonen. 2. Er ontstaat een routine. 3. Je krijgt je beloning. Alleen door bewustwording kun jij de gewoonte aanpassen. Je wil...

Stop met je fysieke gezondheid op de tweede plek te zetten en ga aan de slag.

Neem contact op met ons.

Fase 1 (week 1-4)

In de eerste weken van het traject wat je gaat doorlopen, starten we met een uitgebreiden intake. In deze intake zullen er wat vragen gesteld worden, waardoor jouw begin sitautie kan worden opgemaakt. Er zal ook een lichaamsmeting plaats vinden die nodig gaat zijn voor het vaststellen van je voedingsplan. En als laatst gaat er gekeken worden hoe jij beweegt. Zodat we een uitdagend en passend trainingsplan kunnen opstellen. Tijdens deze fase wordt er ook gekeken naar de progressie die gemaakt kan worden buiten de gym om (denk hierbij aan slaap, stress en ademhaling etc.).

Fase 2 (week 5-8)

Er gaat een terugkoppeling plaatsvinden van de eerste fase. De eerste resultaten zullen zichtbaar worden. De lichaamsmeting vindt opnieuw plaatst, waardoor jij al inzicht krijgt over de samenstelling hiervan. Zo ga jij zien dat je bijvoorbeeld je buikomvang al is afgenomen. Vanuit jouw nieuwe statistieken wordt er weer een nieuwe berekening gemaakt om de volgende stappen te gaan maken. Er zal een nieuw voedingsplan worden opgesteld, waarbij jij steeds meer vrijheid gaat ervaaren. Er gaat een nieuw trainingsschema komen.

Fase 3 (week 9-12)

In de laatste 4 weken van dit traject worden de puntjes op de 'i' gezet. We starten weederom met een lichaamsmeting. Mogelijk wordt in deze fase van het traject je doel nog wat aangescherpt. Met betrekking tot voeding; je gaat nu zelfstandig aan de slag. Dit om te kijken of je de handvaten hebt om het meer en meer zelfstandig te kunnen. Op het einde van week 12 zal er een laatste lichaamsmeting worden gedaan. Het doel wat je voor ogen had, is in deze week behaald! Ook gaat er besproken worden hoe we samen verder kunnen.